top of page

Seitsikosta se alkoi

Montolan puhallinorkesteri perustettiin osaksi Lappeen pitäjässä toiminutta Montolan nuorisoseuraa vuonna 1911. (Montola on pieni maalaiskylä noin 10 km Lappeenrannasta länteen.) Nimenä oli alunperin Montolan nuorisoseuran soittokunta, josta nimi on vähitellen muotoutunut nykyiseen asuun. Montolan nuorisoseura toimii edelleen orkesterin taustayhteisönä. Montolan puhallinorkesteri on siten yksi harvoista orkestereista Suomessa, jotka pitävät puhallinmusiikkiperinnettä yllä nuorisoseuroissa tänä päivänä. Lukuunottamatta sota-aikoja ja noin viiden vuoden taukoa 1930-luvulla Montolan soittokunta on toiminut yhtäjaksoisesti tähän päivään saakka.

Ajan hengen mukaisesti soittokunta aloitti torviseitsikkona. Jo heti seuraavana vuonna soittimia saatiin hankituksi lisää ja soittajien määrä kaksinkertaistui. Ensimmäisenä johtajana toimi kansakoulunopettaja Vilho Peltola aina vuoteen 1940 saakka. Soittokunnan vahvuus pysyikin pitkään 12-15 hengen suuruisena. Kokoonpano ja soittimisto ovat laajentuneet puhallinorkesteriksi, ja suurimmillaan se oli 1980-luvun lopulla, jolloin soittajia oli lähes 40. Nykyisin Montolan puhallinorkesterissa soittaa vakituisesti noin 25 soittajaa. Soittaminen Montolassa oli pitkään vain miesten harrastus; vasta 1979 mukaan tuli ensimmäinen naispuolinen soittaja.

Toiminta vakiintuu

Toisen maailmansodan jälkeen toiminta vakiintui, ja soittokunta esiintyi runsaasti paikkakunnan eri tilaisuuksissa, välillä myös kauempanakin. 1950-luvulta alkaen Lappeen kunta yhteistyössä Saimaan kansalaisopiston kanssa alkoivat järjestää eri harrastajaryhmille ohjausta. Lappeen kunnassa tuolloin toimineille useille soittokunnille - myös Montolalle -ohjausta antoi Juho Leskinen. 1950- ja 1960-luvuilla Lappeen soittokunnat esiintyivät hyvin paljon yhdessä "Lappeen yhdistyneet soittokunnat" -nimellä. Näin tapahtui mm. vuosittain eri puolilla Etelä-Suomea järjestetyillä maakuntajuhlilla. Kansalaisopiston puitteissa järjestettyä ohjausta jatkui aina 1980-luvun alkuun asti. Vaikka koulutusapua saatiin muualta, soittokunnalla oli koko ajan myös oma johtaja. Hän luotsasi orkesteria harjoituksissa ja esiintymisissä aina silloin, kun kansalaisopiston ohjaaja ei ollut paikalla. Väinö Reijola toimi Montolan soittokunnan johtajana vuosina 1940-1955, ja siitä eteenpäin Aaro Lohko. He johtivat soittokuntaa soittaen samalla itse kornettia, eivät siis varsinaisen kapellimestarin ominaisuudessa.

Kokoonpano oli supistunut 1970-luvulla jo kovin pieneksi, ja vaarassa oli koko soittokunnan toiminnan jatkuminen. Montolan soittokunnan jäsenet olivat lähes kaikki olleet kotoisin Montolasta ja sen lähikylistä (Tapavainola, Lavola, Kourula jne). Niinpä ratkaisuakin haettiin lähipiiristä, ja paikkakunnalla asuneita nuortia saatiin houkuteltua  mukaan toimintaan. Heille hankittiin soittimet ja annettiin opetusta. Tämä turvasi Montolan nuorisoseuran soittokunnan jatkuvuuden.

Orkesterin uusi nousu

Uusi lehti orkesterin historiassa kääntyi, kun Kari Haili aloitti kapellimestarina vuonna 1981. Hänen johdollaan toiminta vilkastui merkittävästi kaikella tavoin. Säännöllinen konserttitoiminta alkoi, ja ohjelmisto laajentui merkittävästi etenkin klassisen sinfonisen puhallinmusiikin suuntaan. Konsertit olivat usein hyvin poikkeavia ohjelmaltaan sen suhteen, mitä soittokunnilta oli totuttu tuohon aikaan kuulemaan. Orkesterin taitotaso kasvoi huimasti, ja konsertteja tehtiin hyvinkin vaativilla ohjelmistoilla. Niinpä nimikin muutettiin soittokunnasta puhallinorkesteriksi.

Montolan puhallinorkesteri alkoi tehdä myös ulkomaanmatkoja. Kari Hailin johdolla esiintymismatkoja tehtiin mm. Saksaan, Unkariin, Hollantiin, Ranskaan, Viroon ja Tsekin tasavaltaan. Esiintymisiä oli myös Ruotsissa ja Tanskassa. Vuonna 1986 äänitettiin orkesterin ensimmäinen äänilevy, Jokeri. Kari Haili jatkoi aina vuoteen 2001 saakka, jolloin hän halusi 20 vuoden jälkeen jättää tehtävänsä orkesterin johtajana.

2000-luku

Tämän jälkeen seurasi muutaman vuoden jakso, jolloin  orkesteri toimi ilman vakituista johtajaa. Konserteissa käytettiin vierailevia kapellimestareita, johtamassa kävivät mm. Kalervo Kulmala, Ville Paakkunainen, Arrigo Christian Blom ja Jorma Lautanen. Montolan soittajista myös Anni Komppa ja Anu Köngäs toimivat konserttien johtajina. Blomin johtama viihdekonsertti soitettiin myös Kuhmossa vierailukonserttina helmikuussa 2005.

Kapellimestari Satu Simolan kanssa yhteistyö alkoi konserttivierailusta toukokuussa 2007. Jo heti seuraavana vuonna hänen johdollaan tehtiin uusi äänite, Montola Avenue, joka sai hyvän vastaanoton kuulijoilta. Kesällä 2009 Montolan puhallinorkesteri edusti Etelä-Karjalaa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, missä tuolloin maakuntateemana oli Karjala. Esiintymisiä Kaustisilla oli neljä.  Vuoden 2010 kohokohta oli matka Berliiniin, jossa osallistuttiin "International Wind Orchesta Festival in Berlin" -kilpailuun. Orkesterimme sijoittui kilpailussa kolmanneksi. 29.10.2011 Montolan puhallinorkesteri soitti juhlakonsertin 100-vuotisen toimintansa kunniaksi.

Maaliskuussa 2012 orkesterimme sai valtakunnallista tunnustusta, kun Suomen Puhallinorkesteriliitto SPOL ry palkitsi sen "Vuoden Puhallinorkesteri" -tunnustuksella. Huomionosoitus myönnettiin valtakunnallisilla puhallinpäivillä Joensuussa 17.3.2012. Palkinto jaettiin tuolloin vasta toista kertaa, ja se myönnetään harrastemusiikin parissa toimivalle puhallinorkesterille, joka on ansioitunut erityisesti palkitsemisvuotta edeltävänä vuonna.

Syksyllä 2012 uutena kapellimestarina aloitti Inka Puhakka, ja hänen johdollaan orkesteri on soittanut viime vuosina monipuolisesti erilaisia konsertteja. Ohjelmistot ovat vaihdelleet klassisesta puhallinmusiikista viihdemusiikkiin ja lastenkonserteista kirkkokonsertteihin. Yhteiskonsertteja on tehty mm. Rakuunasoittokunnan, kotkalaisen Uusi Iloinen Puhallinorkesteri ja helsinkiläisen Puhallinorkesteri Apollon sekä Lappeenrannan musiikkiopiston puhallinorkesterin ja Kimpisen musiikkiluokkien kanssa. Viimeisin ulkomaanmatka tehtiin Lontooseen syksyllä 2016.

-----------

Orkesterin vaiheista on julkaistu Anu Koskisen kirjoittama historiikki Seuran soiva käyntikortti, Montolan nuorisoseuran puhallinorkesteri 1911–2011. Kirjaa on saatavilla tilaamalla montolan.puhallinorkesteri@gmail.com hintaan 10 € + toimituskulut.

bottom of page